Het Ras

de Labrador retriever is een aktieve, vrolijke hond. Hij is mens- en hondvriendelijk en heeft een sterke “will to please”, hij doet dus graag iets voor je. Hij is een allemans vriend en niet specifiek op 1 baas gericht. Agressie hoort niet bij de labrador retriever, wat niet wil zeggen dat hij zich de kaas van het brood zal laten eten.

De labrador retriever is een jachthond, die tijdens een jacht geschoten wild opzoekt en zo snel mogelijk bij de baas brengt. Aangezien hij een goede zwemmer is, kan hij uitstekend waterwild apporteren. Door zijn dubbele vacht zal hij niet snel last van kou hebben en kan hij dus ook ’s winters zwemmen. Houdt er dan wel rekening mee dat hij last kan krijgen van een zgn broken tail, dat is het gevolg van spierpijn en gaat vanzelf over.

Een labrador retriever moet wel opgevoed worden, want ook een niet opgevoede labrador retriever kan een hele vervelende hond zijn, net als elke andere niet opgevoede hond. Wij adviseren iedereen die een hond aanschaft een cursus te gaan volgen bij bijvoorbeeld een plaatselijke kynologenclub.

Voor de labrador retriever bestaan specifieke cursussen gericht op het ras, er wordt gewerkt volgens het programma van de activiteiten commissie van de Nederlandse Labrador Vereniging. Voor informatie over deze cursussen kunt u contact opnemen met de Nederlandse Labrador Vereniging, in de regio Dieren (Gelderland) kunt u contact opnemen met Kynologenclub “Dieren en Omstreken”, via e-mail of telefonisch 0575-452476.

Een labrador retriever is een forse, sterke, vierkant gebouwde hond met een goede neus. Hij kan de kleuren zwart, geel of chocolade bruin hebben.

Net als bij elk ras komen ook bij de labrador retriever wel eens een gezondheidsproblemen voor, sommige daarvan hebben duidelijk met erfelijkheid te maken. De Nederlandse Labrador Vereniging heeft daarom normen opgesteld, waaraan de ouderdieren waarmee gefokt wordt zouden moeten voldoen, de kans dat de puppen dan aan een erfelijke afwijking zullen lijden wordt daarmee zo klein mogelijk gemaakt, maar kan nooit worden uitgesloten. Kijk eens rond op de site van de Nederlandse Labrador Vereniging, daar vindt u veel nuttige informatie over het ras.